Szczegły aktualności

Rusza V edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego

Tegoroczna edycja Szkolnego Konkursu "Mistrz Kulinarny ZSHT" przebiega pod hasłem DANIA z OWOCÓW MORZA.

W konkursie mogą brać udział wszyscy uczniowie naszej szkoły, posiadający książeczkę zdrowia dla celów sanitarno – epidemiologicznych, którzy lubią gotować i eksperymentować w kuchni.

KONKURS SKŁADA SIĘ Z TRZECH ETAPÓW

1. ELIMINACJI WSTĘPNYCH, które składają się z dwóch części testu i prezentacji multimedialnej związanych z hasłem konkursu. Ten etap konkursu oceniać będzie trzy osobowe jury, w skład którego wchodzą nauczyciele przedmiotów zawodowych.

2.ELIMINACJI KONKURSOWYCH PÓŁFINAŁOWYCH, które polegają na przygotowaniu przez uczniów/uczestników konkursu receptury potrawy zgodnie z tematyką konkursu wraz ze zdjęciem potrawy (rozmiar 640 x480) i dostarczenia w/w dokumentacji do organizatora  konkursu w ustalonym dla drugiego etapu terminie. Ten etap konkursu ocenia dwu osobowe jury, w  skład którego wchodzą nauczyciele przedmiotów zawodowych.

3. ELIMINACJI PRAKTYCZNYCH FINAŁOWYCH, które polegają na przygotowaniu potrawy zgodnie z tematyką konkursu i przesłaną recepturą gastronomiczną, w ilości 5 porcji i jej prezentację. Pracę konkursową oceniać będzie jury degustacyjne 5 osobowe,  w skład którego wchodzą: dyrektor szkoły, nauczyciel przedmiotów zawodowych, mistrz kulinarny ZSHT, osoby z poza szkoły, reprezentujące rynek gastronomiczny.

Uczniowie biorący udział w konkursie otrzymują:

·   -za  udział w pierwszym etapie konkursu uczniowie otrzymują ocenę celującą (cząstkową) z przedmiotu zawodowego i dodatnie punkty z zachowania,

· --za udział w drugim etapie konkursu uczniowie otrzymują ocenę celującą z przedmiotu zawodowego i dodatnie punkty z zachowania,

·--- za udział w finale konkursu zwycięzcy trzech pierwszych miejsc otrzymują cenne nagrody rzeczowe i dyplomy, pozostali uczestnicy wyróżnienia i dyplomy za udział w konkursie. Poza nagrodami rzeczowymi uczestnicy finału będą mieli podwyższoną ocenę z przedmiotu zawodowego na koniec roku szkolnego.

 

Osobą odpowiedzialną za wdrożenie konkursu w życie i jego organizację jest pani Violetta Kuklińska – Woźny.

 

Opiekunami konkursu są: pani Violetta Kuklińska – Woźny, pani Ewa Rudownik, Magdalena

 

HARMONOGRAM  ORGANIZACJI I PRZEBIEGU KONKURSU

·        Do 31 października 2023r. zgłoszenia uczniów do konkursu, do pani Violetty Kuklińskiej – Woźny, Ewy Rudownik

·        I etap konkursu –17 listopada 2023r. , który odbędzie się w szkole, w sali nr 8.  Ogłoszenie wyników tego samego dnia.

·        II etap konkursu – 31 stycznia 2024r., ostateczny termin oddania  receptury potrawy, wraz ze zdjęciem.  16 lutego 2024r.  ogłoszenie wyników I i II etapu konkursu

·        III etap finał konkursu – 15 marca 2024r., który odbędzie się w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym.

Szczegółowych informacji dotyczących konkursu udziela pani Violetta Kuklińska – Woźny, pani Ewa Rudownik.

Dodano: 02-10-23
Źródło: V.Kuklińska-Woźny




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane