Szczegóły aktualności

Rusza III edycja Konkursu Gastronomicznego


Tegoroczna edycja Szkolnego Konkursu Gastronomicznego przebiega pod hasłem "Ciasta i desery".

W konkursie mogą brać udział wszyscy uczniowie naszej szkoły, posiadający książeczkę zdrowia dla celów sanitarno – epidemiologicznych, którzy lubią gotować i eksperymentować w kuchni.

KONKURS SKŁADA SIĘ Z TRZECH ETAPÓW

1. ELIMINACJI WSTĘPNYCH, które składają się z dwóch części testu i prezentacji multimedialnej związanych z hasłem konkursu. Ten etap konkursu oceniać będzie trzy osobowe jury, w skład którego wchodzą nauczyciele przedmiotów zawodowych.

2. ELIMINACJI KONKURSOWYCH PÓŁFINAŁOWYCH, które polegają na przygotowaniu przez uczniów/uczestników konkursu receptury potrawy zgodnie z tematyką konkursu wraz ze zdjęciem potrawy (rozmiar 640 x480) i dostarczenia w/w dokumentacji do organizatora konkursu w ustalonym dla drugiego etapu terminie. Ten etap konkursu ocenia trzy osobowe jury, w skład którego wchodzą nauczyciele przedmiotów zawodowych.

3. ELIMINACJI PRAKTYCZNYCH FINAŁOWYCH, które polegają na przygotowaniu potrawy zgodnie z tematyką konkursu i przesłaną recepturą gastronomiczną, w ilości 5 porcji i jej prezentację. Pracę konkursową oceniać będzie jury degustacyjne 5 osobowe, w skład którego wchodzą: dyrektor szkoły, nauczyciel przedmiotów zawodowych, mistrz kulinarny ZSHT, osoby z poza szkoły, reprezentujące rynek gastronomiczny.

Uczniowie biorący udział w konkursie otrzymują:
• za udział w pierwszym etapie konkursu uczniowie otrzymują ocenę celującą (cząstkową) z przedmiotu zawodowego i dodatnie punkty z zachowania,
• za udział w drugim etapie konkursu uczniowie otrzymują ocenę celującą z przedmiotu zawodowego i dodatnie punkty z zachowania, • za udział w finale konkursu zwycięzcy trzech pierwszych miejsc otrzymują cenne nagrody rzeczowe i dyplomy, pozostali uczestnicy wyróżnienia i dyplomy za udział w konkursie. Poza nagrodami rzeczowymi uczestnicy finału będą mieli podwyższoną ocenę z przedmiotu zawodowego na koniec roku szkolnego. Osobą odpowiedzialną za wdrożenie konkursu w życie i jego organizację jest pani Violetta Kuklińska – Woźny.

Opiekunami konkursu są: pani Violetta Kuklińska – Woźny, pani Emilia Młynarczuk, pani Ewa Rudownik.

HARMONOGRAM ORGANIZACJI I PRZEBIEGU KONKURSU

• Do 31 października 2019r. zgłoszenia uczniów do konkursu, do pani Violetty Kuklińskiej – Woźny.
• I etap konkursu –3 grudnia 2019r. , który odbędzie się w szkole, w sali nr 7. Ogłoszenie wyników tego samego dnia.
• II etap konkursu – 28 stycznia 2020r., ostateczny termin oddania receptury potrawy, wraz ze zdjęciem. 7 lutego 2020r. ogłoszenie wyników II etapu konkursu
• III etap finał konkursu – 7 kwietnia 2020r., który odbędzie się w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym. Szczegółowych informacji dotyczących konkursu udziela pani Violetta Kuklińska – Woźny.

Dodano: 15-10-19
Źródło: V.Kuklińska-Woźny




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane