Szczegły aktualności

27.11.2018 - Specjały z regionu


W Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu odbył się IX Dolnośląski Konkurs Produktów Regionalnych.

Patronat Honorowy nad Konkursem objął Wojewoda Dolnośląski Paweł Hreniak.

Zadaniem uczestników IX edycji Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych „Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś” było przygotowanie przystawki i dania głównego. Produktami głównymi do ich sporządzenia były:
- na przystawkę: ser kozi dojrzewający młody naturalny z gospodarstwa ekologicznego „ Kozia Łąka” , jabłka z „Maciejowego Sadu”, miód akacjowy lub rzepakowy„Spiżarnia Miodowa”.
- na danie główne: piersi z kaczki,kasza gryczana z „Doliny Gryki”, borowiki mrożone „Runoland”.
W wydarzeniu uczestniczyło 10 zespołów z dolnośląskich szkół gastronomicznych. Naszą szkołę reprezentowali: Natalia Klag 2g i Bartłomiej Kupczyk z 3g. Co prawda nie zdobyliśmy miejsca na podium, ale nasze potrawy bardzo spodobały się jurorom. Uczestnictwo w konkursie było cennym doświadczeniem i miła przygodą.

Dodano: 05-12-18
Źródło: E. Rudownik




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane