Szczegły aktualności

30.09.2013 - Koniec maltańskiej przygody

Ostatnie tygodnie pracy i zwiedzania zakończyła uroczysta kolacja podsumowująca miesięczny staż w trzech czterogwiazdkowych hotelach Paradise Bay, Ramla Bay Resort i...

Riviera Resort & Spa na Malcie.
 
Tradycyjnie w kolejne wtorki października odbyły się wycieczki. Pierwszego października zobaczyliśmy trzy ufortyfikowane miasta Bormla, Birgu i Isla, które dzisiaj stanowią swoistą aglomerację. Na uwagę zasługują tutaj fort św. Anioła, baszta z okiem i uchem (Vedette) i Muzeum Morskie. Jak zwykle dopisała nam słoneczna pogoda i dobre humory.
 
Ósmego października pojechaliśmy do Mdiny i Rabatu. „Ciche Miasto” - jak nazywają Mdinę - wywarło na nas ogromne wrażenie. Ta dawna stolica Malty zachwyca różnorodnością zabytków pochodzących z różnych okresów dziejów. Wąskie uliczki i brak samochodów sprawiają, że jest to świetne miejsce do zwiedzania i odpoczynku. Rabat to miejscowość, w której przebywał i nauczał św. Paweł. Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie: miłośnicy historii chrześcijaństwa i nie tylko, zakochani czy amatorzy fotografii. Tego dnia tylko pogoda mogła przyćmić to wszystko. Cały dzień padał deszcz a od czasu do czasu pojawiało się słońce. My jednak nie poddaliśmy się i pełni wrażeń wróciliśmy na ostatnią lekcję języka maltańskiego.
 
W poniedziałek 14 października odbyła się kolacja podsumowująca staż na Malcie. Tego dnia pracowaliśmy wszyscy razem przygotowując na godzinę 18.30 "Dzień Polski". To był szczególny dzień dla stażystów i opiekuna,  zwłaszcza że postanowiliśmy zaprezentować nasze umiejętności z jak najlepszej strony. Uczniowie Przemysław Dłutkowski i Feliks Rodziewicz zajęli się przygotowaniem sali do prezentacji multimedialnej na temat atrakcji turystycznych Dolnego Śląska i okolic Świdnicy. Wszyscy zajęliśmy się przygotowaniem sali bankietowej, nakryciem stołów i dekoracjami. Paulina Rzepisko, Justyna Solska, Edyta Pietras, Natalia Kyc, Anna Chodurek i Natalia Wrzesińska pracowały w kuchni przygotowując barszcz czerwony z uszkami, pierogi, zrazy wołowe z czerwoną kapustą i drożdżówkę. Kolację obsługiwali: Klaudia Ryszko. Katarzyna Bieszczad, Przemysław Dłutkowski i Feliks Rodziewicz.
 
Przed godziną 18:30 opiekun wraz z uczniami witał zaproszonych gości w recepcji hotelu Paradise Bay. Po powitaniu Sebastian Krzywda zaprosił wszystkich do skosztowania polskich specjałów. Podczas kolacji wręczono certyfikaty i prezenty stażystom, były rozmowy, podziękowania i słowa uznania. Goście byli zachwyceni pomysłem na ten specjalny wieczór, chwalili dania. Pokazaliśmy pełen profesjonalizm. Słowa uznania skierował do stażystów dyrektor HOT & R Consulting George Schembri oraz menagerowie hoteli, w których uczniowie odbywali staże.

Dodano: 07-11-13
Źródło:




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane