Szczegły aktualności

11-18.03.2013 - Hotelarka w Anglii

Przez osiem dni, 11-18 marca 2013, uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika gościli w Swindon, uroczym miasteczku w Anglii. Wyjazd finansowany przez Unię

Europejską był kolejnym etapem projektu LLP Comenius, Wielostronne Projekty Szkół „Local Tourist Attractions”.
 
W projekcie, oprócz szkoły polskiej, biorą udział szkoły średnie z Ceglie Messapica we Włoszech, Silivri w Turcji, Newcastle w Irlandii Północnej i Swindon w Anglii. Do tej pory uczestnicy projektu odwiedzili Turcję, Irlandię Północną i Włochy.
 
Do Anglii pojechały: Ambra Dubel, Klaudia Duma, Urszula Białożyńska, Beata Gąsiorowska, Monika Zboch i Justyna Solska pod opieką koordynatora projektu, Agnieszki Michalskiej. Na miejscu uczniowie poznawali ciekawe turystycznie miejsca hrabstwa Wiltshire, kulturę i tradycje mieszkańców Swindon oraz okolicznych miejscowości, między innymi: Cirencester, Oxford, Avebury, Salisbury i Bath. Odkrywali tajemnice neolitycznych kręgów kamiennych Stonehenge i Avebury, podziwiali historyczne kamienice Salisbury z widoczną ponad miastem katedrą. Przez chwilę mogli też przenieść się do czasów Jane Austin przechadzając się uliczkami Bath, zwiedzając Royal Crescend, Bath Abbey czy pełne włoskich wpływów Roman Baths (łaźnie rzymskie). Uczestników zauroczyło uniwersyteckie miasteczko Oxford, przepiękne budowle University of Oxford, Pitt Rivers Museum, Ashmolean Museum - najstarszego muzeum w Wielkiej Brytanii oraz Bodleian Library - jednej z największych i najstarszych bibliotek w kraju. Mieli też okazję zjeść lunch na terenie uniwersytetu i poczuć się jak bohaterowie filmu o Harrym Potterze.
 
Osobnym doświadczeniem były doznania kulinarne. Współczesna kuchnia angielska jest nasycona wpływami azjatyckimi, arabskimi, francuskimi i włoskimi. Widoczne były też wpływy polskie. Jednak ciekawym doznaniem było spróbowanie tradycyjnych potraw angielskich: fish & chips (ryba z frytkami), cornish pasty (wołowina zapiekana w cieście) czy full English breakfast (jajko smażone lub sadzone, kiełbaska, fasolka i bekon wszystko zazwyczaj przygotowywane na jednej patelni).
 
Uczestnicy projektu byli gośćmi uczniów St. Joseph’s Catholic College w Swindon. Dzielili się wrażeniami po każdym dniu pobytu, szlifowali umiejętności językowe i przygotowywali materiały do przewodnika turystycznego, zbioru przepisów kulinarnych i albumu fotograficznego. Mieli okazję przedstawić efekty swojej pracy podczas wizyty burmistrza miasta Swindon w St. Joseph Catholic College. Polscy uczestnicy cieszyli się uznaniem żony Pana burmistrza, która przyznała, że jej przodkowie byli Polakami. Swindon jest zamieszkiwany przez dość liczną społeczność polską.
 
Niepowtarzalnym doświadczeniem było obejrzenie prawie dwugodzinnego spektaklu przygotowanego przez uczniów i nauczycieli szkoły angielskiej. Widzowie podziwiali aktorskie, muzyczne i taneczne talenty swoich angielskich rówieśników.
 
Uczniowie tak podsumowali swój udział w projekcie: „To niesamowita szansa zobaczenia ciekawych i różnorodnych miejsc w Europie, poznania nowych ludzi i nawiązania przyjaźni. Ciekawe, jak wiele nas dzieli ale i jak wiele nas łączy. Nieocenionym jest komunikowanie się w języku angielskim. Czasami przerażała nas prędkość, z jaką mówili nasi angielscy koledzy ale po kilku dniach szybko zaadaptowaliśmy się do nowych warunków językowych. Czekamy z niecierpliwością na podsumowującą wizytę wszystkich uczestników w Świdnicy”.
 

Dodano: 27-03-13
Źródło:




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane