20.12.2016 - Bożonarodzeniowa Gala w klimacie zdrowia

Czy świąteczny stół może być bogaty i pełen pysznych zdrowych potraw? Jak przygotować wigilijne potrawy? Jak je podać? Nad odpowiedziami na te i podobne pytania można było znaleźć podczas kolejnej Gali Bożonarodzeniowej, przygotowanej przez Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych.

Przedświąteczna impreza to wielkie wyzwanie dla dyrekcji, nauczycieli i uczniów ZSHT. Przygotowania do gali trwały kilka dni. W Szkolnym Schronisku Młodzieżowym, w profesjonalnie wyposażonej kuchni, uczniowie pod kierunkiem pani Ewy Rudownik, Joanny Dudy i Sebastiana Krzywdy, sporządzali świąteczne przysmaki.

Dekoracje przygotowali słuchacze kursu florystycznego z panią Ewą Szost, a nakrycia - pani Magdalena Kołodziejczyk i Adam Stefański. Część artystyczną opracowały nasze panie polonistki: Agnieszka Paprzycka i Aneta Sośnicka. Nad wszystkim czuwała pani Urszula Żemojcin-Kowalska.

Tegoroczna Gala odbyła się w świdnickim hotelu Esperanto. Imprezę poprowadziła pani Anna Borowska, dyrektor Biura ds. Europejskich i Współpracy z Organizacjami Pozarządowymi Starostwa Powiatowego w Świdnicy. Świąteczne życzenia usłyszeliśmy z ust starosty świdnickiego Piotra Fedorowicza i pani dyrektor ZSHT, Aldony Liszki-Urbańskiej, którzy wręczyli dyplomy i nagrody dla laureatów Konkursu Aranżacji Stołów Bożonarodzeniowych: I miejsce: Weronika Hulecka i Anna Dąbrowska, II miejsce: Emilia Laske i Paulina Konarska, III miejsce: Natalia Horadczuk i Sebastian Sienkiewicz.

Goście Gali mogli spróbować potraw świątecznych, wśród których znalazły się: barszcz czerwony na wywarze rybnym z uszkami z karpia, pieczarek i kiszonej kapusty, pierogi z soczewicą, pierogi z tuńczykiem, gołąbki z kaszą jaglaną, i jarmużem w sosie koperkowym, chilli wołowe z czekoladą, pasztet z wątróbki, pasztet jarski, piersi kaczki z kremem z buraka, tatar ze śledzia z chlebem na zakwasie, galaretka z karpiem, miniserniczki z lawendą i galaretką kokosową, batony musli z makiem, ciasteczka korzenne i świąteczny grzaniec świdnicki.

Fot. Dominika Klecka
Dodano: 21-12-16
Źródło:
Komentowanie tego newsa zostało zablokowane