404 Not Found


nginx
Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika

Szczegły aktualności

09.11.2016 - III miejsce w dolnośląskim konkursie gastronomicznym



9 listopada 2016 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu obyła się już VII edycja Dolnośląskiego Konkursu Potraw Regionalnych Powiedz mi co jesz, a powiem Ci skąd jesteś.

Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu przystawki i dania głównego zawierających dolnośląskie produkty regionalne. Do sporządzenia przystawki użyte miały być sery ślubowskie: podpuszczkowy niedojrzewający z czarnuszką i kozieradką oraz parzony grillowy. Składnikami dania głównego miała być polędwiczka wieprzowa i jabłka/sok jabłkowy z Maciejowego Sadu.



W konkursie rywalizowało 12 drużyn z całego województwa. Naszą szkołę reprezentowała para uczniów z klasy 3g: Weronika Hulecka i Michał Musiał, którzy pod opieką nauczyciela technologii gastronomicznej, Ewy Rudownik, przygotowali dania konkursowe: kaczkę miodowo-czosnkową z serem ślubowskim oraz polędwicę wieprzową karmelowo-jabłkową. W skład komisji wchodziło czterech szefów kuchni wrocławskich restauracji – Mariola Monczak (Pod Papugami), Zbigniew Koźlik (HP Park Plaza), Grzegorz Pomietło (ArtHotel) i Krystian Skwierz (Papateria). Na konkursie obecny był także fundator jednej z nagród dla najlepszej drużyny – stażu w swojej restauracji- Łukasz Budzik.



Komisja przyznała, że poziom dań konkursowych był wysoki i wyrównany. Pierwsze miejsce zajęli uczniowie ZSG we Wrocławiu, 2- uczniowie ZSE w Głogowie. Uczniowie naszej szkoły zajęli 3 miejsce!!!

Serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów gastronomicznych!

Dodano: 21-11-16
Źródło: E. Rudownik




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane