1.04.2012 - Przysmaki Wielkanocy
Na tegorocznych Tradycjach Stołu Wielkanocnego w Marcinowicach zaprezentowało się 40 zespołów, w tym Jicin, Zakopane, Kartuzy, Łowicz. Delegacja z naszej szkoły przygotowała potrawy kuchni regionalnych (kuchnia mazurska, kresowa, śląska i wielkopolska).
Daniem głównym był fałszywy zając - pieczeń, która ma w sobie niemal wszystkie rodzaje mięs, ale akurat zająca brak (idealne danie na Prima Aprilis). Inne potawy to: duszona wieprzowina z boczkiem, sałatka żmudzka, jajka po wileńsku w sosie chrzanowym, schab w sosie wiosennym, mazurek makowy.
Te i inne potrawy (zdjęcia i przepisy) są dostepne na szkolnym blogu kulinarnym Szkoła od kuchni
Dodano: 12-04-12
Źródło: Ewa Rudownik
Komentowanie tego newsa zostało zablokowane