17.05.2011 - Szkolenie PQS
Uczniowie naszej szkoły mieli możliwość uczestniczyć w szkoleniu przeprowadzonym przez Grzegorza Łapanowskiego, współpracującego z redakcją Dzień Dobry TVN i jego asystenta, Aleksandra Barona - szefa kuchni w Solcu.
Szkolenie odbyło się w budynku Szkolnego Schroniska Młodzieżowego i dotyczyło Systemu Jakości Wieprzowiny - PQS* (Pork Quality System), Szkolenie zostało podzielone na dwie części: teoretyczną i praktyczną. W trakcie pierwszej części uczestnicy mogli zapoznać się z systemem PQS i jego funkcjonowaniem w naszym kraju.
Część praktyczna polegała na przedstawieniu metod obróbki mięsa wieprzowego, połączeń smakowych i technik zachowania soczystości mięsa.
Oczywiście nie obyło się bez degustacji przygotowanych wspólnie potraw:
-
Polędwica z sezonowanym boczkiem (obsmażona, pieczona) podana z grzybami, pieczonymi pomidorami koktajlowymi i estragonem;
-
Schab z kostką (tymianek, rozmaryn), jabłko pieczone z imbirem, konfiturowana cebula, pure selerowo-ziemniaczane z natka pietruszki;
-
Sałatka z grillowanej polędwicy (panierowanej w maku, słoneczniku, czerwonym pieprzu) z cukinią, szparagami i pieczarkami, dres cytrynowy z natką i czosnkiem;
-
Szynka - korzenne przyprawy (gałka, anyż, miód), na czosnku pieczona z karmelizowanymi warzywami korzennymi (marchew, pietruszka) palonym masłem i kolendrą.
Szkolenie mieli przyjemność obserwować p. dyrektor Aldona Liszka i nauczyciele przedmiotów zawodowych: p. Emilia Młynarczuk i p. Sebastian Krzywda.
*System Jakości Wieprzowiny PQS (Pork Quality System) jest kompleksowym, zintegrowanym systemem produkcji wieprzowiny wysokiej jakości. Za główny cel PQS przyjęto produkcje mięsa wieprzowego o niskiej zawartości tłuszczu, przy zachowaniu ważnych cech jakościowych takich jak trwałość, przydatność kulinarna i przetwórcza oraz doskonały smak.
Szczegółowe informacje na temat PQS mozna znaleźć na specjalnej stronie internetowej www.wieprzowinapqs.pl
Dodano: 30-05-11
Źródło: ZSHT widnica
Komentowanie tego newsa zostało zablokowane