Powrót z Cypru

28.10.2025

| Łukasz Soboczyński

Zakończył się staż uczniów naszej szkoły na Cyprze.

18 uczniów Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Tony Halika skorzystało z możliwości uczestnictwa w miesięcznym stażu w Hotelu St Raphael Marina&Spa w Limassol na Cyprze.

Podczas intensywnych czterech tygodni młodzież doskonaliła umiejętności zawodowe związane z kwalifikacjami HGT.07 i HGT.08 w międzynarodowym środowisku, rozwijała swoje kompetencje z języka angielskiego zawodowego, poznawała nowoczesne metody pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej, zapoznawała się ze zrównoważonymi działaniami hotelu, mającymi na celu ograniczenie negatywnego wpływu na środowisko i zdobywała cenne doświadczenie w pracy zespołowej międzynarodowego środowiska.

Nad prawidłowym przebiegiem stażu czuwała dwójka opiekunek: Magdalena Duć i Agnieszka Paprzycka oraz ze strony organizacji przyjmującej Eirini Michael – HR manager St Raphael Marina&Spa.

Podczas tych czterech intensywnych tygodni na Cyprze nie zabrakło również czasu na poznanie cypryjskiej kultury, kulinariów i cudownych walorów turystycznych tego pięknego śródziemnomorskiego kraju. Mam nadzieję, że była to niezapomniana przygoda dla naszych uczniów, która pozwoliła otworzyć nowe horyzonty – zawodowe i osobiste.

Praktyki zawodowe odbywały się w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+. Tytuł przedsięwzięcia: „Kompetencje kluczowe – wiedza i umiejętności szansą sukcesu zawodowego”. Nr przedsięwzięcia 2024-1-PL01-KA122-VET-000227189

Koordynator projektu

Sebastian Krzywda

Wkrótce obszerna relacja ze stażu na Cyprze!

Podziel się tym wpisem: