Szczegły aktualności

05-09.12.2016 - Warsztaty zawodowe



Tydzień 5-9 grudnia 2016r. obfitował w naszej szkole w warsztaty zawodowe dzięki współpracy z hotelem Fado w Świdnicy. A to wszystko z racji udziału szkoły w Europejskim Tygodniu Umiejętności Zawodowych.

Uczniowie klas gastronomicznych 3g i 2g gotowali wspólnie z szefem kuchni hotelu Fado, panem Mariuszem Trojanowskim. W szkolnym schronisku przygotowywali i próbowali oryginalne potrawy, które spokojnie mogłyby gościć na świątecznych stołach.

Menu klasy 3g:
Przystawka: pieczony ser brie z winegret z rukoli.
Danie zasadnicze: bliny z kaszy jaglanej, smażony karp, mus z kapusty,” ziemia” z czarnej oliwki i kosteczki z kalarepy w przyprawach korzennych
Deser: sos angielski z gruszkami w białym winie i śliwkami w czerwonym winie z bezą pavlova.
Michał Musiał, uczeń klasy 3g, przyznał: „…podczas warsztatów nową rzeczą było dla nas patroszenie i filetowanie karpi. Kolejną był bardzo prosty sposób tworzenia ciekawych połączeń smakowych i przeciwstawianie ich z innymi smakami.”

Menu klasy 2g:
Przystawka: carpaccio z buraka z gruszkami duszonymi w winie z rukolą i rzodkiewką (gruszki były kandyzowane w occie winnym).
Danie zasadnicze: karp z puree z ziemniaków zapieczonych w piekarniku, marchewka w winie (z dwoma rodzajami sosów: z sosem ze śliwek wina i cebuli i z sosem z pomidorków koktajlowych w winie z cukrem oprószone zmielonymi suszonymi czarnymi oliwkami).
Daria Globisz, uczennica klasy 2g stwierdziła: „Nauczyliśmy się włączać owoce do dania zasadniczego. A zaskoczyło nas, że sos ze śliwek z dania zasadniczego wykorzystaliśmy również do deseru. Po dodaniu miodu idealnie skomponował się ze słodkim sosem waniliowym i jabłkiem.”

Klasy o profilu hotelarskim (3a, 3b, 2h) wzięły udział w warsztatach poprowadzonych przez panią Aleksandrę Dziadowiec oraz pana Krzysztofa Kopaczewskiego również z hotelu Fado w Świdnicy. Uczniowie mogli posłuchać i zobaczyć, jak w rzeczywistości wygląda praca w hotelu i z jakimi problemami borykają się służby parterowe, głównie, recepcja oraz służby piętrowe. Uczniowie wzięli udział w scenkach rodzajowych w języku angielskim i niemieckim. Mieli też okazję zadawać pytania związane z pracą w hotelu. To był bardzo owocny tydzień i z pewnością wrócimy do organizacji podobnych warsztatów w przyszłości. Dziękujemy pracownikom hotelu Fado za pełne zaangażowanie i współpracę

Dodano: 15-12-16
Źródło:




Komentowanie tego newsa zostało zablokowane